2019-04-11

Wielkanoc w domu, potrawy z restauracji.

Tradycyjne Święta Wielkanocne kojarzą się nam z malowaniem pisanek, zapachem pieczonych ciast i mięs. Wykwintne potrawy można przygotować samemu, ale też pomocne są restauracje, które przygotowały bogaty wybór wielkanocnych przysmaków na zamówienie. Za sto złotych, a nawet mniej można mieć pełny zestaw dań.

Restauracje wkraczają w okres przyjmowania zamówień na wielkanocny catering. Po Wielkim Poście, kiedy tradycyjnie wiele osób wyrzeka się rozrywek, święta lubimy spędzać nie odmawiając sobie przyjemności. Do nich należą smaczne, tradycyjne potrawy wielkanocne.

Jak wynika z ubiegłorocznych badań opinii przeprowadzonych przez CBOS, około dwóch trzecich Polaków Wielkanoc przeżywa przede wszystkim jako święto rodzinne. Wizyta licznej rodziny to też konieczność spędzania długiego czasu w kuchni na przygotowaniu potraw. Nie wszyscy mogą sobie na to pozwolić ze względu na pracę, niewielką domową kuchnię, czy po prostu brak pasji kucharskiej. Trend ten zauważyły restauracje, które wprowadziły bogaty wybór wielkanocnych potraw na zamówienie - od tradycyjnych mazurków i serników po przekąski i dania gorące.

- Świąteczny catering to wygodne i pewne rozwiązanie, które zdobywa coraz większą popularność, dlatego przygotowaliśmy wielkanocne menu, w którym oferujemy przygotowane specjalnie na tę okazję potrawy - mówi Sylwia Kuropatwa, menadżer restauracji U Szwejka, mieszczącej się w Warszawie, przy placu Konstytucji 1.

Święcenie pokarmów oraz dzielenie się święconym jajkiem z najbliższymi praktykuje ponad 90 proc. Polaków. Trzy czwarte ankietowanych przez CBOS wskazało na wielkanocny zwyczaj pieczenie tradycyjnych ciast, ale tu odsetek wyraźnie spadł w porównaniu z poprzednimi latami. Ciasta można wygodnie zamówić zarówno w cukierniach, jak i w restauracjach.

- Sernik ze słonym karmelem to jedna z najpopularniejszych potraw zamawianych na Święta Wielkanocy. Pieczemy go sami, podobnie jak mazurki. Goście korzystający z oferty wielkanocnego cateringu zamawiają także chętnie pieczone mięsa, zaś z dań głównych bezkonkurencyjna jest pieczona kaczka z modrą kapustą, kluskami śląskimi i sosem śliwkowym - opowiada Agata Melnyk, menadżer restauracji San Antonio, znajdującej się przy Ogrodzie Saskim w centrum Warszawy.

Ceny w wielkanocnym cateringu San Antonio wahają się od kilkunastu złotych za danie po 60 zł za kilogram sernika. Restauracje U Szwejka i Podwale 25 kuszą atrakcyjnym cennikiem. Litr barszczu białego kosztuje 9 zł, świąteczny mazurek (300 g.) - 12 zł, pięć jajek na twardo z majonezem i rzeżuchą - 15 zł, a własnej roboty biała kiełbasa - 43 zł/kg. - Jesteśmy elastyczni, jeśli chodzi o przyjmowanie płatności. Wymagana jest zaliczka, ale też zazwyczaj nasi goście płacą za dania przy odbiorze - deklaruje Paulina Zalesińska, menadżer restauracji mieszczącej się przy ulicy Podwale 25 w Warszawie.

W kwestii płatności i przyjmowania zamówień każda z restauracji ma własne podejście. Dania wielkanocne na wynos można rezerwować U Szwejka podobnie jak w restauracji Podwale- od teraz do 18 kwietnia, trzeba je odebrać najpóźniej do soboty 20 kwietnia do południa. San Antonio przyjmuje zamówienia od 8 do 18 kwietnia. Wszystkie restauracje zapewniają, że są w stanie zrealizować tyle zamówień, ile tylko wpłynie. Nie ma więc obawy, że dań zabraknie.

Właścicielem restauracji San Antonio, Podwale 25 i U Szwejka jest Artur Jarczyński, który od 28 lat sukcesem prowadzi na polskim rynku sieć restauracji, do której nalezą także takie marki jak: Jeff`s, Der Elefant, Otto Pompieri, Shipudei Berek, Kompania Piwna, Pod Wawelem, Sukiennice, Bazyliszek.

/ commu.pl /
fotorelacja  957
fotorelacja  959
fotorelacja  956
fotorelacja  959


toportal production



herb

TOPORTAL jest dziennikiem zarejestrowanyn w Sądzie Okręgowym w Gliwicach.
kontakt z redakcją dostępny TUTAJ

Korzystając z serwisu użytkownik wyraża zgodę na instalację plików cookies.
Wszystkie materiały są chronione ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie powielanie materiałów oraz ich umieszczanie na innych nośnikach zabronione.
Copyright © 2010-2019 TOPORTAL



 

Szanowny Użytkowniku!


Aby móc korzystać z niniejszego portalu niezbędna jest Twoja zgodna na instalację w Twojej przeglądarce "plików cookies". Proces ma związek z elementarną funkcjonalnością portalu. W cookies przechowywane są informacje o wspomnianej wyżej zgodzie oraz ewentualna fraza wpisana w wyszukiwarce.

Dla celów statystycznych gromadzone są jedynie adresy odwiedzanych stron bez jakiegokolwiek powiązania z danym użytkownikiem. Dołożono wszelkich starań by wszelkie procesy miały charakter jawny, a użytkownik miał całkowitą kontrolę nad utrwalonymi danymi (COOKIEs) - w portalu nie są wykorzystywane sesje.

W każdej chwili możesz zmienić swoją decyzję poprzez usunięcie plików cookies w swojej przeglądarce. Jeśli nie zgadzasz się na instalację plików cookies, w myśl obowiązujących przepisów prosimy o opuszczenie niniejszego portalu.

POLITYKA PRYWATNOŚCI ORAZ COOKIES
Informacje ogólne

Niniejszy dziennik wydawany jest przez TOPORTAL PRODUCTION Tomasz Staszewski z siedzibą w Raciborzu przy ul. ks. Stanisława Staszica 9 lok.2, 47-400 Racibórz (NIP: 6391163642,email:redakcja@toportal.pl) zwanym dalej WYDAWCĄ.
Polityka prywatności oraz cookies

Niniejszy portal wykorzystuje technologię cookies. Proces ma związek z elementarną funkcjonalnością portalu. W ramach cookies przechowywane są informacje:
- status zgody dotyczący niniejszej polityki prywaatności oraz cookies
- zakodowana ewentualna fraza, wpisana przez użytkownika w wyszukiwarce portalu

Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika (w przeglądarce internetowej) pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest WYDAWCA.

W kontekście połączeń www, dla celów statystycznych, WYDAWCA gromadzi jedynie adresy odwiedzanych stron bez jakiegokolwiek powiązania z danym użytkownikiem. Oznacza to, iż WYDAWCA nie zapisuje w bazie danych jakichkolwiek informacji identyfikujących użytkownika. Ponadto w portalu nie są wykorzystywane sesje.

Niezależnie od powyższych faktów, pewne dane mogą być rejestrowane niezależnie przez firmę hostingową (nr. ip). W związku z powyższym WYDAWCA zawarł stosowną umowę POWIERZENIA PRZETWARZANIA DANYCH OSOBOWYCH z firmą hostingową H88 S.A. z siedzibą w Poznaniu, ul. Franklina Roosevelta 22, 60-829 Poznań, wpisaną do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Poznań – Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000612359, NIP: 7822622168.

Administratorem danych osobowych jest WYDAWCA.

Zgodnie z RODO, każdemu użtykownikowi przysługuje prawo do:
- dostępu do swoich danych oraz otrzymania ich kopii
- korekty swoich danych
- usunięcia, ograniczenia lub wniesienia sprzeciwu wobec ich przetwarzania
- przenoszenia danych
- wniesienia skargi do organu nadzorczego.

Kontakt z WYDAWCĄ został zawarty na wstępie niniejszego dokumentu.

WYDAWCA zastrzega sobie prawo do naniesienia zmian w niejszym dokumencie. Każdorazowa zmiana skutkować będzie koniecznością wyrażenia przez Użytkownika akceptacji zamieszczonej treści (wyskakujące okno).