Tegoroczna edycja odbędzie się 13 czerwca na Zamku Piastowskim w Raciborzu
Festiwal to okazja, aby spróbować najlepszych regionalnych potraw w ich lokalnych odmianach. Miłośnicy tradycyjnej kuchni województwa śląskiego, którzy zaprezentują swoje dania i produkty, staną do walki o Złotą, Srebrną lub Brązową Zopaskę w trzech kategoriach: potrawa regionalna, produkt lokalny, potrawa/produkt inspirowany tradycją.
Wyjątkowym elementem festiwalu jest "Bitwa Smaków" - kulinarne zmagania, których efekty będzie mogła skonsumować publiczność zgromadzona na zamkowym dziedzińcu. Nie zabraknie regionalnych dań i produktów serwowanych przez restauracje Szlaku Kulinarnego "Śląskie Smaki" oraz producentów lokalnych.
Festiwal "Śląskie Smaki" promuje kuchnię regionalną i tradycje kulinarne, pokazując, że kuchnia ta jest zdrowa, urozmaicona i smaczna. Propaguje też gotowanie z produktów nieprzetworzonych.
Program festiwalu:
13:00 - rozpoczęcie festiwalu
13:15 - występ zespołu Singers
14:00-15:00 - Krzysztof Respondek w programie muzyczno-kabaretowym
15:00-16:00 - Barbara lubi rabarbar w Raciborzu - pokaz kulinarny Remigiusza Rączki i Agnieszki Jasińskiej (uczestniczka Hell?s Kitchen)
16:00-17:00 - występ zespołu Video
17:00-17:30 - wręczenie nagród w konkursie kulinarnym
17:30-18:00 - występ zespołu Singers
18:00-19:00 - Bitwa Smaków - pokaz kulinarny Remigiusza Rączki i Marii Pietruszki (uczestniczki programu Zamiana Szefów Kuchni) - jasne kontra ciemne, czyli piwne wariacje kulinarne
19:00 - Koncert galowy Zespołu Pieśni i Tańca "Śląsk" im. Stanisława Hadyny
PUBLIKUJ NA FB