2019-02-27

Pyszne pączki z warszawskich restauracji.

Tłusty czwartek otwiera 28 lutego ostatni tydzień karnawału. Wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest objadanie się, a kto nie zje pączka, temu nie będzie się wiodło. Pączkami będą częstowały swoich gości wybrane warszawskie restauracje.

Idealne pączki powinny być pulchne i mieć jasną obwódkę, która świadczy o tym, że tłuszcz, na którym je usmażono, był świeży. Gdy pączka ściśniemy w ręku, ponownie rozciąga się i pęcznieje, wracając do swojej objętości. Delikatny pączek jest tak lekki, że ?wiatr zdmuchnąłby go z półmiska?. Tradycyjnie może być posypany pudrem, lukrowany, nadziewany powidłami, marmoladą lub dżemem.

Tłusty czwartek to czas kolejek w cukierniach, gdzie zwykle udajemy się po słodkie zakupy. Tymczasem wyborne pączki znajdziemy także w restauracjach. W warszawskiej restauracji St Antonio, mieszczącej się w Ogrodzie Saskim, w tłusty czwartek goście będą częstowani pączkami własnego wyrobu. Ciasto przygotowuje się z mąki pszennej, świeżych drożdży, żółtek, cukru, z dodatkiem odrobiny spirytusu. Pączki będą miały dwa nadzienia: tradycyjny dżem i marmoladę z róży. Lukier zostanie przygotowywany na bazie soku z pomarańczy, do tego pączki będą posypane karmelizowaną, pomarańczową skórką.

W restauracji St Antonio, która specjalizuje się w kuchni polskiej i włoskiej, bardzo dba się o przestrzeganie sprawdzonych, tradycyjnych receptur. Kto ceni tradycyjne, polskie smaki nie będzie zawiedziony. Pączki będą rozdawane każdemu, kto tego dnia zostanie gościem restauracji. Każdy będzie mógł też przyjść i kupić je na wynos, w cenie 3 zł za sztukę.
Nie tylko St Antonio będzie rozdawał swoim gościom w tłusty czwartek słodką przekąskę. Pączkami swoich gości będzie częstowała popularna restauracja U Szwejka, mieszcząca się przy placu Konstytucji. Pączki dostaną także jako gratisowy poczęstunek goście restauracji Der Elefant i Otto Pompieri, znajdujących się przy placu Bankowym.

Nie wiadomo, skąd dokładnie pączki do Polski przywędrowały. Pewne jest, że zadomowiły się na stałe w polskiej tradycji, kulturze i kuchni. Obecnie nie wyobrażamy sobie tłustego czwartku bez zjedzenia co najmniej jednego pączka, a najlepiej kilku.
Właścicielem restauracji Der Elefant, Otto Pompieri, St Antonio i U Szwejka jest Artur Jarczyński, który od 28 lat sukcesem prowadzi na polskim rynku sieć restauracji, do której nalezą także takie marki jak: Jeff`s, Shipudei Berek, Podwale Kompania Piwna, Pod Wawelem, Sukiennice, Podwale 25, Bazyliszek.


/ commu.pl /
fotorelacja  951
fotorelacja  957
fotorelacja  495
fotorelacja  958


toportal production



herb

TOPORTAL jest dziennikiem zarejestrowanyn w Sądzie Okręgowym w Gliwicach.
kontakt z redakcją dostępny TUTAJ

Korzystając z serwisu użytkownik wyraża zgodę na instalację plików cookies.
Wszystkie materiały są chronione ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie powielanie materiałów oraz ich umieszczanie na innych nośnikach zabronione.
Copyright © 2010-2019 TOPORTAL



 

Szanowny Użytkowniku!


Aby móc korzystać z niniejszego portalu niezbędna jest Twoja zgodna na instalację w Twojej przeglądarce "plików cookies". Proces ma związek z elementarną funkcjonalnością portalu. W cookies przechowywane są informacje o wspomnianej wyżej zgodzie oraz ewentualna fraza wpisana w wyszukiwarce.

Dla celów statystycznych gromadzone są jedynie adresy odwiedzanych stron bez jakiegokolwiek powiązania z danym użytkownikiem. Dołożono wszelkich starań by wszelkie procesy miały charakter jawny, a użytkownik miał całkowitą kontrolę nad utrwalonymi danymi (COOKIEs) - w portalu nie są wykorzystywane sesje.

W każdej chwili możesz zmienić swoją decyzję poprzez usunięcie plików cookies w swojej przeglądarce. Jeśli nie zgadzasz się na instalację plików cookies, w myśl obowiązujących przepisów prosimy o opuszczenie niniejszego portalu.

POLITYKA PRYWATNOŚCI ORAZ COOKIES
Informacje ogólne

Niniejszy dziennik wydawany jest przez TOPORTAL PRODUCTION Tomasz Staszewski z siedzibą w Raciborzu przy ul. ks. Stanisława Staszica 9 lok.2, 47-400 Racibórz (NIP: 6391163642,email:redakcja@toportal.pl) zwanym dalej WYDAWCĄ.
Polityka prywatności oraz cookies

Niniejszy portal wykorzystuje technologię cookies. Proces ma związek z elementarną funkcjonalnością portalu. W ramach cookies przechowywane są informacje:
- status zgody dotyczący niniejszej polityki prywaatności oraz cookies
- zakodowana ewentualna fraza, wpisana przez użytkownika w wyszukiwarce portalu

Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika (w przeglądarce internetowej) pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest WYDAWCA.

W kontekście połączeń www, dla celów statystycznych, WYDAWCA gromadzi jedynie adresy odwiedzanych stron bez jakiegokolwiek powiązania z danym użytkownikiem. Oznacza to, iż WYDAWCA nie zapisuje w bazie danych jakichkolwiek informacji identyfikujących użytkownika. Ponadto w portalu nie są wykorzystywane sesje.

Niezależnie od powyższych faktów, pewne dane mogą być rejestrowane niezależnie przez firmę hostingową (nr. ip). W związku z powyższym WYDAWCA zawarł stosowną umowę POWIERZENIA PRZETWARZANIA DANYCH OSOBOWYCH z firmą hostingową H88 S.A. z siedzibą w Poznaniu, ul. Franklina Roosevelta 22, 60-829 Poznań, wpisaną do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Poznań – Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000612359, NIP: 7822622168.

Administratorem danych osobowych jest WYDAWCA.

Zgodnie z RODO, każdemu użtykownikowi przysługuje prawo do:
- dostępu do swoich danych oraz otrzymania ich kopii
- korekty swoich danych
- usunięcia, ograniczenia lub wniesienia sprzeciwu wobec ich przetwarzania
- przenoszenia danych
- wniesienia skargi do organu nadzorczego.

Kontakt z WYDAWCĄ został zawarty na wstępie niniejszego dokumentu.

WYDAWCA zastrzega sobie prawo do naniesienia zmian w niejszym dokumencie. Każdorazowa zmiana skutkować będzie koniecznością wyrażenia przez Użytkownika akceptacji zamieszczonej treści (wyskakujące okno).