2018-11-27

Lepsza dieta w młodym wieku może zmniejszać zagrożenie rakiem piersi przed menopauzą.

Kobiety, które w wieku młodzieńczym i we wczesnej dorosłości spożywają duże ilości warzyw oraz owoców, produktów pełnoziarnistych, orzechów czy roślin motylkowatych, a mało czerwonego i przetworzonego mięsa oraz cukru są mniej narażone na rozwój raka piersi przed menopauzą.

Jak tłumaczą jego autorzy, naukowcy z University of California w Los Angeles konsumpcja słodzonych napojów, rafinowanych węglowodanów, czerwonego i przetworzonego mięsa czy margaryny podnosi stężenie markerów stanów zapalnych we krwi.

Zapalenia tymczasem przyczyniają się do powstawania różnego typu nowotworów.

- Ponieważ nowotwór piersi rozwija się przez wiele lat, byliśmy ciekawi, czy taka dieta na wczesnych etapach życia kobiet wpływa na ryzyko raka - mówi autorka badania prof. Karin B. Michels.

Naukowcy posłużyli się danymi na temat 45204 uczestniczek prowadzonego w USA projektu Nurses' Health Study II, które będąc w wieku od 33 do 52 lat odpowiedziały na pytania odnośnie swojej diety w szkole średniej. Regularnie sprawdzano też ich dietę w dorosłym życiu.

Każdej kobiecie naukowcy przypisali liczbę punktów określającą, jak bardzo dany styl żywienia promuje powstawanie stanów zapalnych w organizmie.

W trakcie 22-letniej obserwacji, 870 kobiet zachorowało na raka piersi przed menopauzą, a 490 - później.

Dieta stosowana w młodości okazała się mieć duże znaczenie. Kiedy kobiety podzielono na pięć grup względem punktów opisujących prozapalne działanie ich diety, panie, które w okresie nastoletnim miały tych punktów najwięcej (najgorszej jakości jedzenie) były o 35 proc. bardziej zagrożone rakiem piersi rozwijającym się przed menopauzą niż kobiety z najmniejszą liczbą punktów (najzdrowsza dieta).

Ta sama analiza wykonana w odniesieniu do wczesnej dorosłości pokazała natomiast aż 41 proc. wzrost ryzyka u kobiet, które najgorzej się odżywiały.

Związana z zapaleniami punktacja nie miała przy tym znaczenia dla ogólnego ryzyka raka piersi ani dla nowotworów pojawiających się po menopauzie.

Choć badanie nie ukazywało jasno zależności przyczynowo-skutkowych, to naukowcy jednak właśnie taką zależność między żywieniem a ryzykiem zachorowania.

- Około 12 proc. kobiet w USA zachoruje na raka piersi w ciągu swojego życia. Jednakże ryzyko w przypadku każdej z nich jest inne, ponieważ zależy od wielu czynników, w tym od genetycznych predyspozycji, czynników demograficznych i stylu życia. Nasze badanie sugeruje, że zwyczaje dietetyczne, które promują chroniczne zapalenia w okresie nastoletnim i we wczesnej dorosłości mogą stanowić kolejny element wpływający na indywidualne zagrożenie - tak o wynikach badania mówi dr Michels.

- W okresie młodzieńczym i we wczesnej dorosłości, kiedy gruczoły sutkowe szybko się rozwijają i są przez to szczególnie wrażliwe na wpływ trybu życia, ważne jest, aby konsumować dużo warzyw i owoców, pełnych ziaren, orzechów, nasion i roślin strączkowych, a unikać napojów gazowanych, cukru, rafinowanych węglowodanów oraz czerwonego i przetworzonego mięsa - podkreśla specjalistka. (PAP)

Marek Matacz

Więcej informacji:
https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-03/aafc-pae022717.php

Kampania realizowana w ramach Narodowego Programu Zwalczania Chorób Nowotworowych, zadanie Promocja zdrowia i profilaktyka nowotworów, finansowana ze środków Ministra Zdrowia.
www.gov.pl/zdrowie
www.planujedlugiezycie.pl
centrumprasowe.pap.pl


/ pap.pl /

Czytaj także:


Regularne badania mammograficzne zmniejszają ryzyko śmierci na raka piersi aż o 60 proc.

Przeciwutleniacze chronią przed rakiem płuc.

Wysokoenergetyczne pokarmy mogą zwiększać ryzyko raka niezależnie od masy ciała.

Uwaga na smog! Może być rakotwórczy.

Rak jajnika atakuje z ukrycia.

Order Złotych Cycków.

Zbyt późne jedzenie nie wychodzi nam na zdrowie.

Schudnij i zmniejsz ryzyko zachorowania na raka piersi.

Karmienie piersią jako profilaktyka raka piersi.

fotorelacja  957
fotorelacja  958
fotorelacja  495
fotorelacja  958


toportal production



herb

TOPORTAL jest dziennikiem zarejestrowanyn w Sądzie Okręgowym w Gliwicach.
kontakt z redakcją dostępny TUTAJ

Korzystając z serwisu użytkownik wyraża zgodę na instalację plików cookies.
Wszystkie materiały są chronione ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie powielanie materiałów oraz ich umieszczanie na innych nośnikach zabronione.
Copyright © 2010-2019 TOPORTAL



 

Szanowny Użytkowniku!


Aby móc korzystać z niniejszego portalu niezbędna jest Twoja zgodna na instalację w Twojej przeglądarce "plików cookies". Proces ma związek z elementarną funkcjonalnością portalu. W cookies przechowywane są informacje o wspomnianej wyżej zgodzie oraz ewentualna fraza wpisana w wyszukiwarce.

Dla celów statystycznych gromadzone są jedynie adresy odwiedzanych stron bez jakiegokolwiek powiązania z danym użytkownikiem. Dołożono wszelkich starań by wszelkie procesy miały charakter jawny, a użytkownik miał całkowitą kontrolę nad utrwalonymi danymi (COOKIEs) - w portalu nie są wykorzystywane sesje.

W każdej chwili możesz zmienić swoją decyzję poprzez usunięcie plików cookies w swojej przeglądarce. Jeśli nie zgadzasz się na instalację plików cookies, w myśl obowiązujących przepisów prosimy o opuszczenie niniejszego portalu.

POLITYKA PRYWATNOŚCI ORAZ COOKIES
Informacje ogólne

Niniejszy dziennik wydawany jest przez TOPORTAL PRODUCTION Tomasz Staszewski z siedzibą w Raciborzu przy ul. ks. Stanisława Staszica 9 lok.2, 47-400 Racibórz (NIP: 6391163642,email:redakcja@toportal.pl) zwanym dalej WYDAWCĄ.
Polityka prywatności oraz cookies

Niniejszy portal wykorzystuje technologię cookies. Proces ma związek z elementarną funkcjonalnością portalu. W ramach cookies przechowywane są informacje:
- status zgody dotyczący niniejszej polityki prywaatności oraz cookies
- zakodowana ewentualna fraza, wpisana przez użytkownika w wyszukiwarce portalu

Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika (w przeglądarce internetowej) pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest WYDAWCA.

W kontekście połączeń www, dla celów statystycznych, WYDAWCA gromadzi jedynie adresy odwiedzanych stron bez jakiegokolwiek powiązania z danym użytkownikiem. Oznacza to, iż WYDAWCA nie zapisuje w bazie danych jakichkolwiek informacji identyfikujących użytkownika. Ponadto w portalu nie są wykorzystywane sesje.

Niezależnie od powyższych faktów, pewne dane mogą być rejestrowane niezależnie przez firmę hostingową (nr. ip). W związku z powyższym WYDAWCA zawarł stosowną umowę POWIERZENIA PRZETWARZANIA DANYCH OSOBOWYCH z firmą hostingową H88 S.A. z siedzibą w Poznaniu, ul. Franklina Roosevelta 22, 60-829 Poznań, wpisaną do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Poznań – Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000612359, NIP: 7822622168.

Administratorem danych osobowych jest WYDAWCA.

Zgodnie z RODO, każdemu użtykownikowi przysługuje prawo do:
- dostępu do swoich danych oraz otrzymania ich kopii
- korekty swoich danych
- usunięcia, ograniczenia lub wniesienia sprzeciwu wobec ich przetwarzania
- przenoszenia danych
- wniesienia skargi do organu nadzorczego.

Kontakt z WYDAWCĄ został zawarty na wstępie niniejszego dokumentu.

WYDAWCA zastrzega sobie prawo do naniesienia zmian w niejszym dokumencie. Każdorazowa zmiana skutkować będzie koniecznością wyrażenia przez Użytkownika akceptacji zamieszczonej treści (wyskakujące okno).