TOPORTAL nr 2017-10-19   


Dlaczego należy wydawać paragon fiskalny, a nie kelnerski.



W komunikacie z 18 lipca 2017 r. Ministerstwo Finansów wyjaśniało, jakie są zasady wydawania paragonów fiskalnych w branży gastronomicznej oraz jakie obowiązki spoczywają na przedsiębiorcy i jego pracownikach. Przestrzegaliśmy też przed konsekwencjami, które grożą za niestosowanie się do przepisów prawa i zapowiedzieliśmy kontrole prawidłowości fiskalizacji obrotu w gastronomii.

Kontrole takie zostały rzeczywiście przeprowadzone. Ich efektem, w ciągu zaledwie jednego dnia w centrum Warszawy, było wymierzenie grzywien o wartości kilkudziesięciu tysięcy złotych.

Dlatego ponownie zwracamy uwagę na to, że szczególnie naganne, zwłaszcza w stosunku do młodych osób, które rozpoczynają pracę, są przykłady nieuczciwości ze strony ich pracodawców. Polegają one na praktykowaniu i nakłanianiu do czynów karalnych, jakimi są nieewidencjonowanie obrotu na kasie fiskalnej i wydawanie tzw. rachunków czy paragonów kelnerskich zamiast paragonów fiskalnych.

Kontrole będą kontynuowane, szczególnie w ośrodkach, w których latem skupia się życie turystyczne.


/ mf.gov.pl /









reklama
reklama
reklama

 
 
 
 

herb


TOPORTAL jest dziennikiem zarejestrowanyn w Sądzie Okręgowym w Gliwicach.
kontakt z redakcją dostępny TUTAJ

Korzystając z serwisu użytkownik wyraża zgodę na instalację plików cookies.
Wszystkie materiały są chronione ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie powielanie materiałóww oraz ich umieszczanie na innych nośnikach zabronione.
Copyright © 2010-2017 TOPORTAL